Könnyen elkészíthető, egészséges receptek - némelyiket megkóstolhattátok a keddi és csütörtöki előadások után. Ha fogyni szeretnél, vagy egyszerűen egészségesen ennél, válassz nyugodtan...

2012. január 18., szerda

Palacsinta :)


Azokra a napokra, amikor valami édeset reggeliznél, ami mégis vállalható az egészséges táplálkozás szempontjából.



Hozzávalók (1 személyre):
30 gr zabpehely 
1 tojás (hardcore diétázóknak csak a fehérje!)
kevés szénsavas ásványvíz (ha nincs, sima víz is jó)
sztívia (vagy egyéb édesítőszer)


A töltelékhez:
100 gr zsírszegény/sovány túró (ha van krémes állagú, az jobb, mint a rögös)
citromlé
sztívia (vagy egyéb édesítőszer)


A zabpelyhet kicsit daráljuk le kávédarálón, ne legyen egészen por állagú, kicsit maradjon darabos (ha nincs kávédarálónk, akkor zabpehelylisztet is használhatunk, de a darált zabpehellyel finomabb). Verjük fel a tojást kevés édesítővel, keverjük el benne a darált zabpelyhet, és adjunk hozzá annyi ásványvizet, h. a szokásosnál kicsit hígabb palacsintatészta legyen. Kb. fél órát hagyjuk állni. 
Közben a túrót keverjük ki az édesítővel és ízlés szerint egy kevés citromlével.
Egy teflonban melegítsünk meg 1 kávéskanál semleges ízű olajat (napraforgó pl. tökéletes). Öntsük bele a tésztát, és lassú tűzön mindkét oldalát süssük meg (igen, igen, mint a hagyományos palacsinta esetében). Borítsuk egy lapostányérra, kenjük rá a túrótölteléket. Nem nagyon lehet úgy feltekerni, mint a hagyományos palát, inkább hajtsuk ketté, és villával együk meg.
Ha van cukormentes lekvárunk, azzal is megtölthetjük.
Nem 100% olyan, mint a megszokott palacsinta (szerintem finomabb amúgy), de még a hagyományos ízlésűeknek is minimális kompromisszumkészséggel vállalható.


Tipp: Ha valami hideg desszertre vágyunk, nyáron, vagy csak úgy, várjunk, míg a pala kihűl, hagyjuk el a túrót, és 1 dl sovány natúr joghurtot turmixoljunk el 50 gr bármilyen fagyasztott gyümölccsel és ízlés szerint egy kis édesítőszerrel, és ezt a hideg tölteléket kanalazzuk a palacsintára. 


Mikor együk? Reggelire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése