Könnyen elkészíthető, egészséges receptek - némelyiket megkóstolhattátok a keddi és csütörtöki előadások után. Ha fogyni szeretnél, vagy egyszerűen egészségesen ennél, válassz nyugodtan...

2012. január 3., kedd

Báránysült

Ismerőseim 90%-a nem szereti a bárányhúst. Én magam is többnyire azt mondom, h. nem szeretem, mert leginkább az elkészítési módokat nem szoktam szeretni. Itt van azonban egy báránysült recept, ami még a sógoromnak is ízlett :)

Hozzávalók (4 főre):
8 szelet bárány (legjobb a gerinc, vagy puha hátszín, ha ez nincs, akkor comb- vagy lapocka-filé)
3 dkg vaj (NEM margarin)
2 evőkanál olívaolaj
2 szem paradicsom
1 nagy fej hagyma
1 hegyes erős paprika
1 kávéskanál menta (szárított, de ha tudunk frisset szerezni, akkor egy evőkanál, apróra vágva)
1 kávéskanál tárkony  (szárított, de ha tudunk frisset szerezni, akkor egy evőkanál, apróra vágva)
só, bors

Ha a bárány zsíros lenne (ami ezeknél a részeknél szinte lehetetlen), szedjük le róla a zsíros részt. A tárkonyt és mentát elkeverjük az olívaolajjal, és megkenjük vele a bárányszeleteket, jól záródó edénybe tesszük, és egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk. Fontos, h. csak közvetlenül sütés előtt szabad megsózni, mert ha a sóban áll, nem fog puhára sülni.
Másnap a bárányt kivesszük a hűtőből, és szobahőmérsékleten legalább 2 órát állni hagyjuk (SOHA ne rakjál be hideg húst a sütőbe...)
Egy kisebb tepsit kivajazunk. A nagy fej hagymát felvágjuk 7-8 mm vastag szeletekre, úgy, h. egyben maradjanak. Ha a hagyma nem ad ki 8 szeletet, bátran vágjunk fel egy másikat is.
A hagymaszeleteket a tepsibe fektetjük. A bárányszeletek mindkét oldalát megsózzuk és borsozzuk, és ráfektetjük a hagymára. Rárakunk minden szeletre egy vastag szelet paradicsomot (1 cm), és egy szelet zöldpaprikát. Megtűzzük fogpiszkálóval, h. ne csússzon szét (mondjuk nekem fogpiszkáló nélkül sem esett szét még soha, de biztos, ami biztos...).
A sütőt előmelegítjük, és közepesnél kicsit erősebb lángon sütjük a bárányt. Sokkal hamarabb kész lesz, mint gondolnád, tehát oda kell rá figyelni, mert ha túlsütöd, kemény és száraz lesz. Én kb. 30 percet sütöttem, így nem maradt véres (a sógorom azt nem enné meg), de nagyon finom puha és szaftos volt.
Burgonyapürét és párolt zöldborsót adtam hozzá, és még a bárányt nem evők is meg voltak vele elégedve.

Mikor együk? A bárányhús zsírszegény és nagyon egészséges fehérjeforrás. A burgonyapüré nélkül, pl. egy salátával vagy párolt zöldséggel bármikor ehetjük. Burgonyapürével ebédig bezárólag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése