Könnyen elkészíthető, egészséges receptek - némelyiket megkóstolhattátok a keddi és csütörtöki előadások után. Ha fogyni szeretnél, vagy egyszerűen egészségesen ennél, válassz nyugodtan...

2011. március 31., csütörtök

Egészséges almáspite

Hozzávalók
A tésztához:
200 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
100 gr zabpehelyliszt
80 gr vaj
2 ek. Barna cukor
1 sütőpor
2 egész tojás

A töltelékhez:
1 kg alma
2 kávéskanál fahéj
stevia vagy más édesítő, ízlés szerint

A tölteléket már előző este célszerű elkészíteni, hogy teljesen ki tudjon hűlni.
Az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, kivágjuk a magházát, és a gerezdeket felszeleteljük, h. kis háromszögeket kapjunk. Egy lábasba tesszük, megszórjuk a fahéjjal és a steviával, majd összekeverjük. Nagyon kevés (fél dl) vizet öntünk alá, és lassú tűzön, fedő alatt addig pároljuk, amíg megpuhul.
A liszteket összekeverjük a sütőporral és a barna cukorral. Elmorzsoljuk a vajjal, és a tojások segítségével összeállítjuk a tésztát. Hűtőbe tesszük, és legalább egy órát pihentetjük. Utána kivesszük a hűtőből, és nagyjából kétötöd-háromötöd arányban kettéosztjuk. (Gy. k.: az egyik része legyen kicsit több, mint a másik.) Egy piteformát vékonyan megkenünk vajjal és kilisztezzük. A nagyobbik tésztát kinyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy a széleit is beborítsa. Az almát egy szűrőben nagyjából lecsepegtetjük, és egyenletesen elosztjuk a tésztán. A kisebbik tésztagömböt is kinyújtjuk, és beborítjuk vele a pitét, a széleinél kézzel összenyomkodjuk az alsó tésztával. Azzal a lével, amit leszűrtünk az almáról, átkenjük a tetejét, és egy villával sűrűn megszurkáljuk. Előmelegített sütőben közepes lángon készre sütjük. Hamar kész van (25 perc kb.), figyelni kell, h. oda ne égjen.
Figyelmeztetés: Egy ilyen pitéből 12-16 szeletet lehet vágni. Egy szelet = egy adag. Egy fél pite NEM = egy adag. A címben található „egészséges” kitételt ennek fényében kéretik szemlélni.

2 megjegyzés:

  1. Salam aleykum!

    Erre nem lehet mást mondani, csak, hogy hmmmmmmmmmm :)

    VálaszTörlés
  2. Ve alejkum szalam ve rahmatullah,

    Hát, tényleg eléggé hmmmmmm volt... legközelebb insallah ki akarom próbálni rebarbarásan.

    VálaszTörlés