Könnyen elkészíthető, egészséges receptek - némelyiket megkóstolhattátok a keddi és csütörtöki előadások után. Ha fogyni szeretnél, vagy egyszerűen egészségesen ennél, válassz nyugodtan...

2010. december 28., kedd

Édesköményes saláta

Az idő múlik, a világ a végzete és a pusztulás felé rohan, a dolgok pedig sajna még a hűtőben is enyészetnek indulnak, még ha lassabban is, mintha kinn felejtettük volna őket a konyhában. Mind tudjuk, h. ez a dolgok normális rendje, mindazonáltal eljött az idő, h. kezdjünk valamit az édesköménygumóval, ami még a csípős-gyömbéres csirkeleves készítésénél maradt meg, ha már kiadtunk a piacon 340 forintot ezért a fura szagú, látszólag teljesen használhatatlan izéért (zöldség?).

Hozzávalók (kb. 6-8 adag, de pár napig eláll a hűtőben):
1 édesköménygumó (pl. ami megmaradt a csípős-gyömbéres csirkeleves után)
1/2 kg fejeskáposzta
25 dkg sárgarépa
fél citrom leve
stevia (vagy bármilyen más édesítő), só

Elkészítés:
Az édesköménygumót hosszában kettévágjuk. Amennyiben gondot okoz megállapítani, h. egy ilyen egzotikus külsejű dolognál mint jelent a "hosszában", annyiban elárulom, h. azok a kis botocskák, amiket "szár" címen eltávolítottunk róla a leveshez, azok voltak gyárilag felfelé. Tehát úgy tegyük a gumót a vágódeszkára, h. a botocskák helye legyen felfelé, majd függőlegesen vágjuk ketté. Majd a feleket megint ketté, ugyanúgy.
Ha a belsejét megszemléljük, látni fogjuk, h. van benne valami olyasmi, mint a káposzta torzsája. Külsejük ellenére a káposzta és az édeskömény NEM rokonok - előbbi a keresztesvirágúak (Brassicaceae), utóbbi az ernyősvirágzatúak (Apiales) közé tartozik - de nekünk igazán nem azzal kell most foglalkoznunk, h. ennek is torzsája van-e, hanem azzal, h. azt, ami úgy néz ki, MINTHA a torzsája lenne, gondosan vágjuk ki belőle. A közepét, na. Ezek után a maradékot vágjuk a lehető legvékonyabb szeletekre.
A káposztából vágjuk ki a torzsáját, és szintén szeleteljük fel a lehető legvékonyabban. Ettől az utálatos melótól megszabadulhatunk, ha már eleve olyan káposztát vásárolunk, ami kis nejlonzacsiban van, és már ügyesen felszeletelték előttünk.
A káposztát és az édesköményt keverjük össze, sózzuk meg, és csavarjuk rá a fél citrom levét. Hagyjuk állni legalább egy órát. A sárgarépát reszeljük le durvára (a reszelő legnagyobb lyukán). Ettől is megkímélhetjük magunkat (valamint vendégeinket ujjaink kis darabkáinak elfogyasztásától), ha már eleve a szép hosszú, elegáns csíkokra reszelt, zacsiban kapható sárgarépát vásároljuk.
A reszelt sárgarépát keverjük a többi zöldséghez, kicsit hagyjuk állni, és kóstoljuk meg. A répa és az édeskömény eleve édes (ez utóbbiról ki gondolta volna a neve alapján...), tehát kóstoljuk meg, mielőtt steviát vagy bármilyen egyéb édesítőt adnánk hozzá.

Mikor együk?
Bármikor :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése