Könnyen elkészíthető, egészséges receptek - némelyiket megkóstolhattátok a keddi és csütörtöki előadások után. Ha fogyni szeretnél, vagy egyszerűen egészségesen ennél, válassz nyugodtan...

2011. január 6., csütörtök

Avokádókrém

Hozzávalók (kb. 6 embernek elég bőségesen):
2 avokádó
4 tojás
1 kanál mustár
1 nagy gerezd fokhagyma
őrölt bors


Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, ha kihűlt, meghámozzuk.
A fokhagymát finomra lereszeljük.
Az avokádókat hosszában kettévágjuk. Van benne egy brutál nagy mag, azt nem kell kettévágni, csak körülötte az avokádó húsát. Kettészedjük az avokádót, a magot kivesszük belőle. Ennek a mi szempontunkból semmiféle funkciója nincs a továbbiakban, ezért (a) kidobjuk a szemétbe, (b) odaadjuk a gyereknek játszani (nagyobb gyereknek, aki nem fogja a légutaiba tömködni), (c) elültetjük, és megpróbálunk avokádónövényt nevelni belőle. (Ennek távlati célja igazából nincs, mert nem fog megmaradni a lakásban, vagy ha mégis, nem fog termést hozni.) Az avokádó héjából kikanalazzuk a húsát. A héja nem fog kelleni.
Az összes hozzávalót egy alkalmas tálba tesszük, és valamilyen módon pürésítjük. (1) villával összetörjük, (2) botmixerrel (ez esetben a tálban NAGYON kevés krém fog maradni, a botmixeren, konyhapulton, falon, plafonon stb. nagyon sok), (3) én az egész csapatot belehalmoztam az aprítóba, aztán hajrá neki. NAGYON hasznos eszköz ez az aprító.

Az avokádókrémet kenhetjük pirítósra, abonettre, korpovit kekszre, illetve ehetjük párolt zöldséggel is.

Avokádó-tanácsok
Az avokádó NAGYON egészséges: sok benne a K vitamin, a folsav, de elsősorban a telítetlen zsírsavai miatt érdemes beépíteni az étrendünkbe, kiváltképp, ha valakinek magas a koleszterinszintje.
Az avokádó hamar elszíneződik, ha felvágtuk a gyümölcsöt, és ez jellemző a belőle készült krémre is. Gy. k. megbarnul elég gyorsan. Ez nem azt jelenti, h. megromlott, és az élvezeti értékét sem befolyásolja különösebben. Ennek ellenére 1-2 napnál tovább ne tároljuk még hűtőben sem. Ha a barna rész nem tetszik, kaparjuk le a krém tetejéről.
Amikor avokádót veszünk, olyat válasszunk, amin nincsenek barna foltok vagy bemélyedések, de nem kőkemény, inkább kicsit puha. Azok az avokádók, amelyeknek van "nyaka" (körte alakúak, ha értitek, mit akarok mondani), valószínűbb, hogy rendesen be vannak érve, mint azok, amelyek kerekded, tojás formájúak.

Mikor együk?
Maga az avokádó-tojás kombináció 7/24 fogyasztható. Ha kenyérféleséget eszünk hozzá, akkor délután és este inkább már ne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése