Könnyen elkészíthető, egészséges receptek - némelyiket megkóstolhattátok a keddi és csütörtöki előadások után. Ha fogyni szeretnél, vagy egyszerűen egészségesen ennél, válassz nyugodtan...

2011. január 18., kedd

Elmélet - zsiradékok

Attól, h. fogyni szeretnél, még NAGYON fontos a MEGFELELŐ zsiradék bevitele. Erre személyes tapasztalatom alapján 4 forrást ajánlok szívesen:
- lenmagolaj
- extra szűz olívaolaj
- kendermagolaj
- olajos magvak, de olyan, ami NEM sós, és NEM pirított, és CSAK MÓDJÁVAL. Ha nem akarsz mérleggel méricskélni, akkor a "csak módjával" kifejezés = 8-9 szem mandula és 1-2 dió. NEM arról van szó tehát, h. egy ültő helyedben egyél meg 20 deka sósmogyorót!
Csak az számít igazán hasznos olajbevitelnek, amit HEVÍTÉS NÉLKÜL fogyasztasz el. Vagyis, nem főzted meg, nem sütöttél vele, stb. Ezt alapvetően kétféleképpen teheted meg: (1) ráöntöd salátára, vagy belekevered valami hideg ételbe, pl. joghurt, shake, bármi. (2) A hardcore módszer szerint pedig egy evőkanál lenmagolajat simán benyomsz a szádba, oszt' jól van. NEM finom, egyáltalán.
A nem extra szűz (ún. "pomace" vagy olívamaradék-olaj) olajért TELJESEN FELESLEGES pénzt kiadnod, ugyanis SEMMIFÉLE előnye nincs a napraforgóolajjal szemben. Az ilyen olaj úgy keletkezik, h. az extra szűz / szűz olaj kipréselése után vegyi anyagok segítségével vonják ki a maradék olajat.
A legtöbb olaj hevítés hatására elveszíti szinte minden jó tulajdonságát, ezért ha pl. extra szűz olajban sütsz, azzal nem sok jót tettél magadért. Ezért ajánlatos az is, h. ha valamilyen ételhez olívaolajat használsz, akkor inkább akkor keverd bele, ha az étel már készen van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése